Tips og triks

Lønner det seg å vaske klær og kjøre tørketrommel når strømmen er rimelig?

0

I senere tid har såkalte timespot-avtaler fått en del oppmerksomhet på strømmarkedet. Strømprisene er også viktige for folk flest, i og med at mange nordmenn bruker strøm til oppvarming er også de samlede strømkostnadene relativt høye for mange husstander.

Lavt strømforbruk er den enkleste veien til en lav strømregning

La oss konstatere først som sist at redusert strømforbruk er det viktigste og mest forutsigbare tiltaket du kan gjøre for å redusere strømregningen. Installer en varmepumpe, velg en mer strømgjerrig tørketrommel her og vurder hvordan du kan redusere strømforbruket til oppvarming ytterligere ved å for eksempel etterisolere huset.

Det er viktig å huske på at strømsparing også er et konkret og håndfast klimatiltak. Hver eneste kilowattime som spares i Norge kan eksporteres til kontinentet, og erstatte kullkraft og andre fossile energikilder.

Velg timespotavtale hvis du kan detaljstyre strømforbruket når du er i boligen

Tidligere var det bare store bedrifter som hadde tilgang til timespot, men moderne strømmålere som sender forbruk automatisk har gjort denne avtaleformen tilgjengelig for privatpersoner. Strømprisen varierer naturlig mye i løpet av døgnet, på natten kan den for eksempel være svært lav. På morgenen og ettermiddagen, når forbruket er høyere, vil prisen også være tilsvarende høyere.

Det kan være forlokkende å tenke at det er mye å spare på å styre strømforbruket til tider da strømmen er rimelig, særlig etter nyhetsoppslag om strømpriser som til tider er negative ved overskudd i markedet. Når det er sagt vil det være svært tidskrevende å prøve å følge med på prisene, og hele tiden tilpasse strømkrevende aktivitet til prisen den timen.

Legg også merke til at myndighetene anbefaler å aldri bruke vaskemaskin eller tørketrommel om natten når alle sover, eller når det ikke er noen i boligen. Det legger ytterligere begrensninger på den reelle nytteverdien ved å velge timespot.

Et sted du kan finne gode møbler

Previous article

Trening med kettlebell og manualer er for alle

Next article

You may also like