Forskjellige typer folier har en mengde bruksområder, både for privatpersoner, bedrifter og andre organisasjoner. Folie er et svært fleksibelt materiale, som gjør det enkelt å fornye eldre overflater, beskytte utsatte områder, skape spennende reklamebudskap og mye mer. I noen tilfeller er det selvfølgelig greit å overlate arbeidet med foliering til profesjonelle, men det er også mye du kan gjøre selv.
Forskjellige typer selvklebende folie
De fleste typer folie på markedet er selvklebende, selv om det selvfølgelig også finnes andre typer. Noen folier fester for eksempel til glass uten lim, på tilsvarende måte som enkelte skjermbeskyttere til mobiltelefoner. Det er likevel de selvklebende typene som er mest fleksible og populære.
Selskaper som spesialiserer seg innen folie, se et eksempel på https://www.foliekniven.no/, tilbyr et bredt utvalg forskjellige folier. Det er lurt å vurdere produkter fra en spesialisert leverandør, da du finner mange produkter som de vanlige hobby- eller byggevarebutikkene ikke fører. Noen viktige kategorier er:
- Standard selvklebende folie, med matt eller blank overflate. Denne typen folie er helt enkelt ensfarget, og kan selvfølgelig benyttes i en mengde forskjellige sammenhenger.
- Vindusfilm eller solfilm, som kan gi beskyttelse mot både innsyn og varme fra solen. Legg merke til at det også finnes mange strukturer å velge mellom.
- En mengde folier med forskjellige mønstre, fra tre til marmor eller stein. Denne typen folie kan benyttes til for eksempel å fornye et møbel.
- Folie med spesielle egenskaper, inkludert folie med kanaler som gjør det enklere å unngå bobler ved montering.
Montering – tålmodighet, måling og riktige verktøy
All montering av folie krever tålmodighet og gode forberedelser, men resultatet kan bli meget godt. Mindre overflater er selvfølgelig enklere å foliere, samtidig som det uten tvil er mulig å foliere også større flater på egen hånd. Les alltid monteringsveiledningen nøye, noen ting å huske på er:
- Det er alltid viktig å rengjøre området der folien skal monteres, uavhengig av om du skal montere folien på en tørr eller fuktet overflate.
- En montasjevæske bestående av vann, oppvaskmiddel og sprit kan gjøre jobben enklere – se bruksanvisningen til produktet.
- Bruk alltid en monteringsskrape med filt, eller annet verktøy hvis bruksanvisningen anbefaler det. Denne typen verktøy gjør det mye enklere å montere folien uten at det dannes luftbobler.
Det er selvfølgelig også slik at øvelse gjør mester, og det kan være lurt å begynne med å foliere et lite område. Da lærer du de grunnleggende teknikkene raskt og enkelt.